Ahol már találkozhatott velünk:

Tagi kölcsön

 

Ha szeretné sikeresen üzemeltetni, fenntartani cégét, vegyen részt jogi és üzleti képzéseinken, akár térítésmentesen.

 

Tagi kölcsön, tagi hitel


Tagi kölcsönnek, illetve tagi hitelnek nevezzük azt, ha a cég egy vagy több tulajdonosa rövid lejáratú kölcsönt nyújt saját cégének, illetve vállalkozásának.

Kisebb cégek esetében a tagi kölcsön, illetve a tagi hitel legtöbbször csak egy bejegyzés a cég könyvelésében. A valóságban legtöbbször nem történik pénzmozgás a tagi kölcsön, illetve a tagi hitel nyújtása adminisztratív célokat szolgál a könyvelés szakmai, illetve formális rendezettsége érdekében.

 
FIGYELEM!

 Nem nyereséges cégek esetében a 2013-tól képződő tagi kölcsön állomány 50%-a  adóalapot képez, mely után az elvárt adó szabályai szerint kell adózni.
Amennyiben a tagi kölcsönt folyósító tag a kölcsönt elengedi, úgy ezt a tényt be kell jelenteni a NAV felé, valamint az elengedett tagi kölcsön után a társaságnak 10%-os mértékű társasági adót, a tagi kölcsönt elengedő tagnak pedig ajándékozási illetéket kell fizetni. A fizetendő illetéket a NAV szabja ki az elengedés bejelentését követően.

 A tagi kölcsön a tagi kölcsönt folyosító személynél vagyonosodási vizsgálat elrendelését vonhatja maga után. Az olyan nagy összegű tagi kölcsön, amely csak papíron létezik a cégben, büntetőjogi következményekkel járhat.

 

A tagi kölcsön, illetve a tagi hitel leggyakrabban az alábbi esetekben fordul elő:

- a minimális tőkével alapított cégek esetén, mivel az alaptőke hamar elfogy, és a cég működési költsége jóval magasabb

- ha a cég a bevételeiről nem, vagy csak ritkán (részben) ad számlát, és ezért a kiadásait a "hivatalos" bevételei nem fedezik

- ha a cég szabályosan működik / számláz, de tartósan veszteségesen működik. Az ilyen cégek pl. hitel vagy pályázat megnyerése érdekében tagi kölcsönnel, illetve tagi hitellel nyereségesre "hamisítják" könyvelésüket és a pénzügyi egyensúlyt tagi kölcsönnel, tagi hitellel kompenzálják.

Adóellenőrzés során a revizorok kiemelt figyelmet fordítanak arra, ha egy cég, illetve vállalkozás könyvelésében tagi kölcsön, illetve tagi hitel van feltüntetve. Ha az Adóhatóság jelentős összegű tagi kölcsönt, illetve tagi hitelt észlel a cég könyvelésében, akkor a cég ellenőrzése szigorúbbá válhat és szinte biztosan számítani lehet a tagi kölcsönt, illetve tagi hitelt nyújtó cégtulajdonosok vagyonosodási vizsgálatának elrendelésére is.

 

Tanácsunk:

2013-tól semmiképp ne hagyja, hogy könyvelője az Ön utasítása, illetve jóváhagyása nélkül jelentős összegű tagi kölcsönt könyveljen el, különös tekintettel arra, hogy a 2013-tól képződő tagi kölcsön állomány növekmény 50%-a adóköteles az elvárt adó esetében.

A könyvelésben fentiek miatt lehetőleg ne szerepeljen tagi kölcsön, illetve ha mégis szerepel, azt lehetőség szerint csökkenteni, illetve akár teljesen visszafizetni javasolt.

Kérjük, tanulmányozza a könyvelés problémái menüpontunkban található "Tagi kölcsönnel kapcsolatos problémák" című írásunkat itt.

 VIGYÁZAT!

A NAV és a Cégbíróság közös tájékoztatása alapján 2013-tól az Adóhatóság nem fogja elfogadni a tagi kölcsön törzstőke-emeléssel, vagy pótbefizetéssel történő közvetlen, formális átvezetését. Ha ilyet szeretne, forduljon hozzánk, megfelelő szakembereink bevonásával megvédjük Önt az Adóhatóság túlzott reakciójával szemben. A Céghmester ügyvédpartnereinek jogi álláspontja szerint ugyanis a fentiekre mindaddig lehetőség van, amíg a Gt. (Gazdasági Törvény) azt tartalmazza.

 

Hogyan segít a Céghmester tagi kölcsön probléma esetén?

1. Segítünk a tagi kölcsön könyvelésből történő törvényes kivezetésében.

2. Segítünk törvényesen, a NAV által is elfogadhatóan végelszámolásra alkalmas állapotba hozni cégét.

3. A Céghmester extra gondos könyvelést végez! Bármilyen tagi kölcsön / házipénztár probléma esetén azonnal konzultál a problémában érintett cég képviselőjével.

 

Ha úgy érzi, hogy jelenlegi könyvelője, ügyvédje bizonytalan, vonjon be minket is problémája megoldásába! Összefogva több esély van érdekeinek érvényesítésére! Szükség esetén komplett szakmai csapattal (ügyvéd, könyvelő, adószakértő, könyvvizsgáló, stb.) állunk rendelkezésére. Komoly gond esetén adóellenőri, rendőri-adónyomozói múlttal rendelkező szakembereink is rendelkezésre állnak!

 

 

Segítünk!
Információ, időpont egyeztetés:
06-20-949-2069
06-20-940-4475
06-20-442-8466
06-1-410-7997
(Tanácsadás, konzultáció minimális díja: 20.000 Ft+ÁFA)

 

 

 

Ha szeretné sikeresen üzemeltetni, fenntartani cégét, vegyen részt jogi és üzleti képzéseinken, akár térítésmentesen.

 

Kétféle képzést biztosítunk a Céghmester ügyfélköre részére:

1. Üzleti képzés, mely a “Tanuld meg az üzletet, hogy ne keljen adót csalnod” címet viseli. Az üzleti képzés célja, hogy megtanítsuk hogyan kell nyereségessé tenni a kisvállalkozásokat, kiemelten az induló kisvállalkozásokat.

2.  A jogi képzés a “A JOG TRÜKKÖS OLDALA – MILLIÓKAT ÉRŐ JOGI PRAKTIKÁK A SIKERES VÁLLALKOZÓI LÉTEZÉSHEZ” címet viseli. A jogi képzés célja, hogy a kisvállalkozások meg tudják védeni elért eredményeiket és érdekeiket akár a hatóságokkal szemben is. 

Jelentkezés:
Dunda Andrea tel.:06-20-585-6605

Még több infó a képzésről (hely, időpontok, vendéghozás, stb.):
- Üzleti képzés: http://vallalkozasinditas.net/meghivo-uzleti-kepzeseinkre

- Jogi képzés: http://vallalkozasinditas.net/meghivo-jogi-kepzeseinkre 

MIÉRT ALHATNAK NYUGODTABBAN A 15 éves múltú CÉGHMESTER ÜGYFELEI?

 

A Céghmester könyvelőirodájának kettős küldetése miatt:

1. A legális adó és járulék megtakarítási lehetőségek maximális kihasználása!

2. A cégnek, illetve tagjainak, vezetőinek, azok családjainak jogi megvédése! (A Céghmester más könyvelőirodákkal szemben a könyvelést és a cégproblémákat nem kizárólag számviteli, hanem jogi kérdésnek is tekinti, melynek megoldása során a társaság, de méginkább tagjainak, vezető tisztségviselőinek jogi felelőssége a fő kérdés, illetve ezen személyek és családjaik (nyugalmának, vagyonának stb.) megvédése az elsődleges cél!)

A Céghmester kb. 300 cégnek látja el számviteli-könyvelési teendőit, a bizalom alapja a fenti kettős küldetés sikeres gyakorlati megvalósítása!

 

 

Ha szeretné tanulmányozni a Céghmester cégügyekkel foglalkozó weboldalát, kattintson ide:

www.ceghmester.hu

Ha szeretné tanulmányozni a Céghmester székhelyszolgáltatással foglalkozó weboldalát, kattintson ide:

www.szekhely.org

 

 

Ugrás az oldal tetejére